Interimistiskt förbud att avverka

Med anledning av att Naturskyddsföreningen har överklagat femton av Orsa Besparingsskogs avverkningsanmälningar och med anledning av de insändare och artiklar som publicerats om Orsa Besparingsskogs skogsbruk den senaste veckan vill vi bemöta dessa.

Orsa Besparingsskog avsattes för gemensamma ändamål under slutet av 1800-talet i syfte att öka bygdens välstånd. Det är viktigt för Orsa Besparingsskog att bruka den skog som vi förvaltar hållbart och långsiktigt. Skogen ska finnas kvar till nästkommande generationer och den verksamhet som vi bedriver ska vara både ekonomisk och ekologiskt hållbar.

Som näringsidkare inom skogsbranschen står vi inför avvägningar varje dag. Vi arbetar för att bedriva ett hållbart skogsbruk där det finns utrymme både för virkesproduktion och områden med höga naturvärden.

Vi har som mål att bedriva ett aktivt skogsbruk och producera skogsråvara för att marknaden ska ha möjlighet att producera olika hållbara produkter (till exempel virke till trähus, träfiber till kläder och hållbara förpackningar). Vår skogsråvara ger en avkastning som används till nytta för delägare och bygd, samtidigt som vi ska producera den med hänsyn till den biologiska mångfalden.

 

Planera skogsbruksåtgärder

Vid alla planerade skogsbruksåtgärder gör vi fältbesök där vi bedömer naturvärden och planerar naturhänsyn. Hänsyn tas, på ett systematiskt sätt, till höga naturvärden, arter och livsmiljöer. Vissa områden undantas av hänsyn till höga naturvärden helt från skogsbruksåtgärder.

Efter fältbesöket lämnas vid planerad avverkning en avverkningsanmälan till Skogsstyrelsen där planerad avverkning och hänsyn redovisas. Hos Skogsstyrelsen handläggs ärendena ibland manuellt och ibland per automatik.

 

Överklagade avverkningsanmälningar

Orsa Besparingsskog har för närvarande 15 pågående domstolsärenden där Naturskyddsföreningen överklagat att Skogsstyrelsen har fattat så kallade nollbeslut, vilket innebär att myndigheten inte gjort något manuellt beslut. I 13 av de överklagade avverkningsbesluten har domstolen beslutat om interimistiska avverkningsförbud som gäller så länge ingenting annat beslutas. I två av ärendena har domstolen valt att inte besluta om avverkningsförbud, med hänvisning till att den hänsyn som planerats är tillräcklig för att säkerställa kontinuerlig ekologisk funktion i området.

I de inlämnade överklagandena uttrycker Naturskyddsföreningen att Orsa Besparingsskogs skogsbruk är oansvarsfullt. Vi känner inte igen oss i den bild som målas upp då vi ständigt arbetar för att ha en hög kvalitet i det arbete som vi utför. Detta då vårt mål är att bruka vår skog på ett långsiktigt och hållbart sätt.

Även om domstolsärendena i första hand handlar om att Naturskyddsföreningen klagar på Skogsstyrelsens beslut, så tycker vi självklart att det är tråkigt att vara part i en rad rättstvister och att bilden av det skogsbruk som vi bedriver beskrivs på ett negativt sätt.

 

Skog med höga naturvärden

Vi vill poängtera att vi inte har för avsikt att avverka skogar med höga naturvärden. I vårt ansvar som verksamhetsutövare ingår att utforma skogsbruksåtgärder med hänsyn till värdefulla arter. I de områden som överklagandena gäller har vi utfört naturvärdesbedömningar och vi har bedömt att områdena som avverkningsanmälts ska gå att avverka med planerad hänsyn utan negativa konsekvenser på naturvärden eller biologisk mångfald.

 

Situationen framåt

Många av de överklagade ärendena har genom avgörande i domstol nyligen återförvisats till Skogsstyrelsen för ny handläggning. Oavsett om domstolen återförvisar ärendena till Skogsstyrelsen för ny handläggning, eller om domstolen upphäver de interimistiska avverkningsförbuden, så kommer vi att titta på ärendena en gång till. Vi förväntar oss att de flesta av ärendena kommer att återförvisas. I de områden som återförvisas kommer vi i varje enskilt fall att kommunicera med Skogsstyrelsen kring hur områdena ska hanteras.

Vi har redan påbörjat ett aktivt arbete för att se över våra rutiner, för att säkerställa att det arbete som vi utför uppnår den kvalitet som vi avser. Vi har till exempel påbörjat förnyad naturvärdesbedömning på alla ärendetrakter som berörs av domstolsärendena samt att vi kommer att utföra förnyad naturvärdesbedömning på andra trakter för att säkra upp vår hänsynsplanering.  

 

Skillnaden mellan Biodiversitetskrediter och områden med höga naturvärden

Som uppmärksammats i media har vi nyligen sålt kommersiella biokrediter. Dessa har, ur en negativ vinkel, lyfts upp i samband med de interimistiska förbuden.

Det är viktigt att förstå att det är skillnad på de områden där vi säljer biodiversitetskrediter och de områden som vi sparar som frivilliga avsättningar i vårt skogsbruk. Vi sparar områden med höga naturvärden bland annat genom egna frivilliga avsättningar som undantas från skötsel och skogsbruksåtgärder.

I nuläget sparar vi ungefär 17% av den produktiva skogsmark som vi har med hänsyn till höga naturvärden. Vi arbetar också aktivt med att verka för att ingå avtal med länsstyrelsen om att bilda naturreservat där vi har större områden som har höga naturvärden.

Biodiversitetskrediter säljer vi i områden som inte når upp till de höga naturvärden som motiverar normal frivillig avsättning eller tecknande av avtal om naturreservat. Biodiversitetskrediter kan kortfattat beskrivas som förstärkning av naturvärden i områden med vissa naturvärden och skapande av stärkta naturvärden i trivial skog genom aktiva åtgärder, så kallad additionalitet. Det är ett möjligt utvecklingsområde, som i framtiden kan bli större. Idag är det några mindre områden som är avsatta för detta ändamål hos oss.

I stället för att bedriva skogsbruk där sågverk och pappersindustrin betalar för våra arbetsinsatser, timmer och massaved, finns företag som är villiga att betala för att vi ökar den biologiska mångfalden. Det finns också möjlighet för andra intresserade att köpa biodiversitetskrediter för att bidra till en ökad biologisk mångfald.