Orsa centrum tar klivet in i framtiden – med färg, mötesplatser och lokal identitet
Orsas centrum är inne i en ny fas av utveckling. Genom projektet Spännande centrum för lönsamt företagande och i samarbete med Orsa kommuns satsning Grönare centrum, skapas nu förutsättningar för en mer levande och attraktiv stadskärna. Med en kombination av konst, kultur och stark lokal förankring hoppas projektledare Anna Paulsen, Företagarna Orsa, att göra centrum till en naturlig mötesplats för såväl Orsabor som besökare. Orsa Besparingsskog fungerar som projektägare.

Fakta om projektet:
”Spännande centrum för lönsamt företagande” är ett
projekt som bedrivs med projektstöd inom ramen för lokalt ledd utveckling i
Dalälvarnas utvecklingsområde. Lokalt ledd utveckling bygger på den etablerade
Leadermetoden, där utvecklingsinsatser initieras och drivs av de som bor och
verkar i området.
Syftet med
projektet är att bidra till att göra Orsas centrum mer spännande, intressant
och engagerande som mötesplats med lokal profil och detaljer från musik,
kultur, Grönklitt, fäbodar och vildmark samt att göra en överenskommelse med
Orsa kommun om att vi framåt tillsammans ska jobba för att fortsätta utveckla
centrum till en trevlig mötesplats för Orsaborna.
Leader är en metod inom EU:s landsbygdsprogram som syftar
till att skapa lokal utveckling genom samverkan mellan offentlig, privat och
ideell sektor. Målet är att stärka företagande, innovation och hållbar tillväxt
i landsbygdsområden genom att engagera lokala aktörer i utvecklingsprocessen.
Projektet finansieras av Europeiska jordbruksfonden för
landsbygdsutveckling och ägs av Orsa Besparingsskog. Företagarna Orsa ansvarar
för projektledning och genomförande, med Anna Paulsen som projektledare.
Ordförande för Företagarna Orsa är Ola Granholm. Lotta Hernek är designer och
har arbetat tätt tillsammans med Anna Paulsen genom hela projekttiden.
Ett centrum med identitet och liv
I många år har Orsas centrum mest varit en plats för ärenden – en snabb runda till mataffären, apoteket eller färghandeln. Men varför kan det inte vara mer än så? Den frågan har varit vägledande i arbetet med projektet, där målet är att skapa ett centrum som känns inbjudande, kreativt och genuint ”orsigt”. Med en tydlig vision om fler mötesplatser och en starkare koppling till ortens unika historia och kultur, har projektet involverat både Orsa kommun, företagarna Orsa, föreningslivet och Visit Orsa för att tillsammans bana väg för framtidens Orsa centrum.
”Vi vill att centrum ska spegla Orsas själ – musiken, vildmarken, fäbodarna och den starka gemenskapen. Det ska vara en plats där människor trivs och vill umgås, oavsett ålder och bakgrund”, säger Ola Granholm, ordförande företagarna Orsa.
Ett av de tydligaste inslagen i förvandlingen är konsten. Redan tidigt i projektet under den första delen med workshops, kom muralmålningar på tal. Delprojektet fick namnet Krusi Orsa (”krusi” betyder utsmyckning på ossmål) och innebär att tre fasader i centrala Orsa får unika konstverk av internationellt erkända gatukonstnärer. Motiven knyter an till Orsas identitet och innehåller element av djur, natur, musik och människor. Konstnärerna arbetade på plats mellan 22–28 mars 2025, och målningarna förväntades bli en av de stora attraktionerna i det nya centrumet.
Färg och form sätter prägel på centrum
Konsten är dock bara en del av den helhet som projektet vill skapa. Genom tydliga visuella detaljer som knyter an till ortens kultur och historia stärks Orsas varumärke. Ett exempel är det traditionella magdbandsmönstret från Orsadräkten, som ska vara som en röd tråd i centrum. Till exempel har en centrumkarta och anslagstavla med magdbandsmönster monterats på Coops fasad (se bild). Mönstret är även tryckt för att företagare i centrum ska kunna fästa det i sina skyltfönster. Även välkomstskyltarna i centrum har fått en uppdatering med inslag av ossmål, det lokala språket som är en viktig del av Orsas kulturarv.
”Ossmålet är en unik del av Orsas historia, och genom att synliggöra det i centrum stärker vi den lokala identiteten och stoltheten”, säger Anna Paulsen, projektledare.
Ett gemensamt ansvar för framtiden
Det som gör projektet unikt är den breda samverkan mellan olika aktörer. Företagare, föreningsliv, kommun och invånare har alla varit med i processen genom workshops, möten och en nära dialog. Projektet kompletterar Orsa kommuns satsning på att göra Slipstenstorget till en grönare och mysigare mötesplats. Fokus har legat på att skapa en långsiktig plan där Orsa kommun och näringslivet tillsammans fortsätter utvecklingen av centrum även efter att projektet är avslutat.
Målen för framtiden är tydliga. Centrum ska bli en mer attraktiv plats för både unga och äldre, fler lönsamma verksamheter ska etableras, och fler unga entreprenörer ska lockas att starta företag i Orsa. På lång sikt hoppas man även att ett mer levande centrum ska göra Orsa till en mer attraktiv ort att flytta till.
En ljus framtid för Orsa centrum
För Orsaborna innebär förändringarna att centrum blir mer än bara en plats för nödvändiga inköp. Med nya mötesplatser, konst och en tydligare lokal profil blir det en levande miljö där människor kan trivas och umgås. Samtidigt stärks förutsättningarna för ett blomstrande näringsliv, där såväl nya som etablerade företag får en bättre chans att växa.
Med initiativ som Krusi Orsa, magdbandsmönstrade detaljer och en långsiktig utvecklingsplan ser Orsa centrum ut att gå en färgstark och spännande framtid till mötes. Och kanske är det just det som behövs för att sätta Orsa på kartan – inte bara som en plats att besöka, utan som en plats att verkligen leva i och där centrum speglar vår historia.

